Álmomban már láttalak - házak, amelyek tetszenek nekünk

Demegvenném

Óda a bazalt-fehérhez

2017. szeptember 07. - budavaridora

Gyorsan lépjünk túl a vége a nyárnak vernyogáson és induljunk hosszú kellemes sétákra a Balatonnál. Mondjuk Badacsonyban. Mert ilyenkor 100 helyett csak 50 kirándulóval találkozni a Kék túra ezen szakaszán, és mert nem csak könnyebben venni a levegőt, mint augusztus utolsó heteiben, de már vörös, sötétlila, narancssárga bogyókkal vannak tele a bokrok, lehet gesztenyét szedni, viszont még alig sárgulnak a levelek - persze majd az is szép lesz.

Aki Badacsony-bolond, az egy idő után elkezd bazalt-bolond is lenni. "Nézd azt a bazalt-falat, nézd azokat az orgonákat!" - kiált fel út közben. Aztán a türelmesebbek szakrális bazalt rakásokat építenek, a szerencsésebbek meg, hát bazalt falakat és házakat, mondjuk a bazalthegy tetejére. Hozzá fehér falakat választanak, tarka cseréptetőt, meg fa ablakkereteket. Aztán onnan néznek szerteszét, mondjuk a szüretre, mert az javában tart ilyenkor.

img_2764.JPG

Mi a Rózsakő felé vettük az irányt, mert a - szintén bazalt - Bukdosók lépcsőjét nem akartuk megmászni, meg egyébként is a szép házakhoz ez az utca vezet. Nem vagyunk a hegy tetején, inkább az oldalában, de a kilátás innen is lenyűgöző. Sok házban az a trükk, hogy egyáltalán nem régiek, mégis időtlenül vannak megépítve - szerencsére a tulajdonosok is illeszkedtek a táj építészetéhez.

És akkor egy kis badacsonyi zen:

img_2735_1.JPG

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Dóri / Demegvenném

Olvasói spotting - Ki mit tud?

Egy Amerikában élő kedves olvasónk spottingja, melyet balassagyarmati sétája alkalmával lőtt. Ezen neki is megakadt a szeme. Az angyalos házról, mint írja, semmit nem tud, csak gondolta, jelenti a blognak, és milyen jól tette. Ki mit tud a házról, adjuk össze a tudást kommentben!
20257489_1789656217717203_1523069484_o.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Olvasói spotting

A némafilmszínésznő villája

thumb_img_1976_1024.jpgA ház sem rossz, ahová nemrégiben vendégségbe voltam hivatalos, mégis a kerítés keltette fel először a figyelmemet. thumb_img_1969_1024.jpgÓmátyásföldön járunk, a gazdagok és szépek századelős villanegyedében. Csoda-e, hogy a némafilmszínésznő is itt emelte házát, hogy a forgatás fáradalmait legyen hol kipihennie?thumb_img_1971_1024.jpgA házra ráférne egy kis renoválás, de a klasszikus modell működik benne, felosztották és jelenleg több család lakja. Gondolom elég mindenkinek a saját lakrészének korszerűsítése.thumb_img_1975_1024.jpgA házban jól megfér a századelős villa a szecessziós kerítéssel és a sárga keramittal. Megtépázott szépségében is csodás. Kívánunk egy mielőbbi nagygenerált!thumb_img_1973_1024.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

A szecesszió háza Budapesten

thumb_img_1982_1024.jpgKlasszikus. Megyek autóval, meglátom, felfogom, amit látok, majd visszatolatok. Ez a csoda Ómátyásföldön fogadott, ami a századfordulós arisztokrácia, illetve a gazdag pesti polgári családok közkedvelt nyaralóhelyének számított. A villát Dozzi József szalámigyáros építtette családja számára, méghozzá, nyári laknak 1905-ben. Száz évvel később értő kezek vették meg, mert a villa egy hosszadalmas és nagyon alapos felújításon ment keresztül, a képen látható végeredménnyel.

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

Csak egy kis présház

thumb_img_1603_1024.jpgCsak egy kis présház, de gyakran nem is kell ennél több vagy nagyobb. Lajoskomárom (Fejér megye) pincesorán vagyunk, ahol rengeteg takaros felújított pinceházat láttunk.thumb_img_1606_1024.jpg A sort ez a kis épület nyitja. Egyszerűsége, zsalui, ajtaja, rajta a bájos vasalatokkal, a szív alakú kulcslyukkal egyből a Demegvenném kategóriába emelte az épületet a mögötte meghúzódó szőlővel együtt.thumb_img_1607_1024.jpgUgyan nem tokaji hírű borvidék, de nem mindig a bejáratott vidékekn kell megváltani a világot. Egy kis saját bor termesztésére Lajoskomárom tökéletes helyszín.thumb_img_1605_1024.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném team/Otthon édes

Olvasó spotting: ahol lassítani kell Földváron

foldvar4.jpgCsilla fut és ilyenkor a mobilja is vele van. A mi szempontunkból ez remek, mert rendes Demegvenném blog olvasóként le is fotózza, ami neki tetszik. foldvar1.jpgEzt a villát Balatonföldváron lőtte a Platánsoron. Itt mindig lassít is egy kicsit, ami nem tesz jót a rekorddöntési kísérletének, de legalább pár pillanattal hosszabban szemrevételezheti ezt a házat. foldvar3.jpgFejben már megvette és virtuális tulajdonosi minőségében nem veheti el tőle senki. Nos, ki tud közelebbit az ingatlanról? Ide az infókkal. (demegvennem@gmail.com)foldvar2.jpgOlvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Olvasónk mobilos archívumából

Az "Eszter hagyatéka" villa / 1. fejezet

screen_shot_2017-04-14_at_12_44_13.png

Tavasszal (sem) lehet betelni a Balatonnal, most éppen az illatos, gyümölcsfás, orgonás, rügyező szőlősoros Balatonnal, ami ilyenkor áprilisban még "csak a miénk". Hétköznap délután a Badacsony oldalában lehet is garázdálkodni régi villák után kutatva, igaz, ebben az utcában még soha nem jártam, most sem magamtól találtam ide. Panorámát nézni jöttünk, régi házakat és az Eszter hagyatéka villát, ami szerényen bújik meg a hegyoldalban. Szinte titkosan, de azért annyira nem titkosan, hogy ne lehessen megtalálni mondjuk geochachingelés közben. Az Északipart Magazin is írt a házról, de a tudásunk homályos róla, a neten nem találni semmit. Badacsonyban annyit tudtunk meg, hogy Sebes-villa néven emlegetik, jelenleg magánkézben van. Az Eszter hagyatékát egy hónapon át forgatták itt, majd további heteket szántak az eredeti állapotok visszarendezésére. Kaptunk pár fülest, így bár a ház történelme most megáll itt, reméljük, hamarosan tudjuk folytatni. 

img_0833.JPG

Fent a ház most, élőben, lent pedig a film képkockáin, mikor először meglátjuk.

screen_shot_2017-04-14_at_12_46_36.png

Az erkély, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra a szőlősorokra...

img_0777.JPG

És ami a filmben így nézett ki:

screen_shot_2017-04-14_at_12_47_20.png

Eszter áll a balkonon:

screen_shot_2017-04-14_at_12_44_44.png

A ház bájosan romos állapotban van, de az íves ablakok, a boltíves erkély, a fehérre meszelt ablak-beugrók, a téglafalak, a hatalmas fenyő és a falakon futó növényzet mind-mind hozzárul ahhoz, hogy első látásra beleszeressen az ember.

img_0783.JPG

Ja, és ezt látni innen:

img_0781.JPG

Láttátok a filmet? Ha nem, ideje megnézni, még letölteni sem kell. 

Fotó: Demegvenném Team/Dóri, találat és idegenvezetés, Tóth Ádám

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

 

 

Kanári álomviskó semmittevésre

Burjánzó növények, kiirthatatlan menta bokrok, fáról eső mangó-életveszély, aloe vera, avokádó, két oldalt sziklák, a völgy végében a tenger, fent pedig a kék ég. Ilyen La Gomera, közelebbről Valle Gran Rey ilyenkor márciusban, ha szerencsénk van, és az elmúlt hónapokban volt eső. Pár napja tört be a nyári hőség, most a legzöldebb minden, innen megyünk bele az egyre melegebb és szikkadtabb időszakba, amikor már tényleg csak árnyékban lehet kibírni és normál ember napközben nem merészkedik ki az egyébként csodás teraszokra. Igen, itt érkezünk meg ahhoz, hogy kellene egy ház La Gomerán is, csapott tetejű, teraszos, olyan, mint itt az összes. Ami fölé nagy lepleket feszítenénk, mentás Arehucast kortyolgatnánk, és úgy alapvetően, teljes békességben néznénk ki a fejünkből, ahogy itt a legtöbben teszik. 

img_0372.JPG

A Kanári-szigeteken, főleg a hegyi falukban jellemzőek a fehérre meszelt házak, a színes ajtó- és ablakkeretek, és a kövekkel "teleszórt" falak, amik különösen bájossá teszik az épületeket. 

img_0376.JPG

img_0377.JPG

img_0378.JPG

Fura formájú tetőteraszok, fedés nélkül

Mi részünkről ezt a majdnem tengerparti kis házat néztük ki, ami már lejjebb van, a völgy torkolatánál, 2 percre a strandtól, 2 percre a piactól, a hegy tövében. 

img_0374.JPG

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Demegvenném Team/Dóri

Hol van az a nyár?

thumb_mohacs10_1024.jpgTavasz elején az ember elkezd ábrándozni egy nyaralóról, ahol magának vagy a gyermekeinek gondtalan vakációt biztosíthat. Ma egy ilyen álombéli házat mutatunk. A kúriaszerű épület dokumentációját egy lelkes olvasónk bocsátotta a rendelkezésünkre. A családi archívum képeit nemrég készült, friss felvételekkel egészítjük ki. Irány Mohács, múlt és jelen időben!thumb_mohacs16_1024.jpgA ház a háború előtt a mohácsi közjegyző nyaralója volt. Ő és családja a teleket a Mohács belvárosában lévő lakásukban töltötték, míg tavasztól-késő őszig itt élték a mindennapokat egészen a hatvanas évek elejéig.thumb_mohacs15_1024.jpgKezdetben szőlőművelés folyt a dűlőben, egy-két házikó szabdalta a látómezőt, majd felépült ez a ház amolyan idillikus nyaralóként. Annak idején a Dunát is be tudták fogni a tornácon időzők, sőt, a folyóban megmártózni sem volt ördögtől való, értsd: egy szimpla lubickolás még nem jelentett egészségkárosító tevékenységet. thumb_mohacs12_1024.jpgNa, de lássuk csak azt a tornácot! Informátorunk élesen emlékszik egy nyárra jó 55 évvel ezelőttről. Itt sziesztázott a család, a hölgytagok kézimunkáztak, gyerekruhákat hímeztek, beszélgettek, ráérősen uzsonnáztak kényelmes nádszékeikben.thumb_mohacs11_1024.jpg"Micsoda nyarak voltak azzal együtt is, hogy a ház nem volt összkomfortos" - meséli. Nem volt benne fűtés, de mellékhelyiségnek is híján volt, ám legyünk őszinték, kit zavart ez akkor, amikor egy ilyen vadregényes helyen lehetett megélni a nyár csodáit." Ugyanitt kiderül, hogy a Mohács belvárosában lévő téli lak sem volt vécével ellátva. Ott szám szerint három vécé volt a házon kívül: hölgyeknek, uraknak és egy külön a cselédségnek.thumb_mohacs13_1024.jpg"Arra emlékszem - meséli alanyunk - hogy Mohácson a nyarak mindig elképesztő melegek voltak, a nyílászárók ezért gondosan be voltak reteszelve. Bentre gyakorlatilag csak a spalettákon beszűrődő fénycsíkok jutottak be, így a ház a rekkenő hőségben is kellemesen hűvös tudott maradni". Itt hívnám fel a figyelmet 60 cm-es téglafalakra, ami ugyan nem látszik, de a masszív szerkezet minden esetre sejtetni engedi a falvastagságot.thumb_mohacs6_1024.jpgAz épület romantikája, homlokzati színezése, díszítései, a zsaluk mind hozzájárultak ahhoz, hogy amikor a ház fent volt nemrégiben valamelyik ingatlanos portálon, gondolatban már törtem volna fel a malacperselyemet. Alanyunk sem volt ezzel másképp.thumb_mohacs5_1024.jpgMert ugye a család tulajdonából a 60-as években kikerült a ház, ekkor nagyjából mindenki Pestre költözött. A vásárláson a leszármazottak is elgondolkodtak, hisz van jócskán építész a családban, mégis elvetették az ötletet. Mohács messze van és a lejutás sem egyszerű.thumb_mohacs8_1024.jpgAz utazás annak idején hajón történt a pesti rokonok részéről. Ez romantikus, de ami talán még ennél is jobb eggyel, hogy, amikor még járt Pécsre repülő, az egyik fiúgyermeket egy alkalommal így küldték le a szülők, mentesítve őt a fárasztó utazástól.thumb_mohacs3_1024.jpgA ház jelenleg sincs nagyon rossz állapotban, de tény, komolyan zsebbe kéne nyúlni a rendbehozatalért. Meg aztán közel vannak a szomszédok, nem beszélve a ház alján húzódó főútról, ami elégé forgalmas ma már.thumb_mohacs9_1024.jpgAz egykor megélt szép idők maradnak tehát emlékek. A hirdetés már nem is aktív.  Alanyunk azt mondja, a család egyik rangidőse, aki sok időt töltött itt, ma egy kézi nagyitó fölött belvárosi otthonában gyakran és hosszan elmereng az elveszett paradicsomon. 
thumb_mohacs14_1024.jpg

Ha ismered a telek/a ház későbbi történetét, ne légy rest megírni nekünk: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Olvasónk családi archívumából