Álmomban már láttalak - házak, amelyek tetszenek nekünk

Demegvenném

Mozgó időkapszula

2017. február 15. - Otthon édes

lift12.jpgMártírok útja, köh-köh. Egy időben ezt tartották Budapest légszennyezettség szempontjából legaggályosabb területének. Szó sincs róla, hogy itt vágyunk egy ingatlanra, de persze akadnak elbizonytalanító tényezők. Például ez a lépcsőház, na persze nem a decens beázás vagy félredobált Penny akciós újságok miatt.lift11.jpgJó, hogy a Margit krt. 15-17-ben akadt dolgom. A ház kívülről semmi különös nekem, de tudom, hogy 1937-ben, amikor épült hiper volt a Rózsadombra akkoriban még jellemző apró paraszt- és présházak között magasodó bauhaus épületkomplexum. Nekem az időkapszula miatt érdekes az ingatlan, mely eredeti állapotában maradt fönt a hálás utókornak.lift17.jpgFel is csörlőztettem magam vele a harmadikra, nagy élmény volt a cammogó liftből megcsodálni a lépcsőházat. Gyorsan elintéztem a dolgom és alig vártam az újabb találkozást a lifttel. Persze nem akartam mohó lenni, önmérsékletet tanusítottam, inkább gyalog mentem le, hogy tudjak pár képet lőni a lépcsőházról, mert az is elég erős vizuális élmény.lift16.jpgItt lakni elképesztő zajos, de állítom, a lift biztosan értéknövelő tényezője a lakásoknak. Demegvennék itt valamit? Nem! Ez inkább a delifteznék kategória, de abból a csúcs és ez tényleg mindennek a teteje!lift14.jpg

Ha tetszett a poszt és szereted az ingatlanokat hozzánk hasonlóan csodálni, csatlakozz hozzánk FB oldalunkon!

Fotók: Demegvenném Team/Otthon édes

A világ leghipszterebb csónakháza

Szerintünk nem kell túlzottan sok képzelőerő ahhoz, hogy az Erlaufsee (Ausztria, Stájerország) partján meglátott csónakházba egy minden igényt kielégítő loft-lakást beleképzeljünk, ami mellett nem az autónk parkol, hanem egy színesre festett csónak ringatózik.

img_9564.JPG

A Mariazell melletti csónakház olyan, mintha egy Butlers katalógusból mászott volna ki, és a tél sem áll neki rosszul: a fehér környezet még jobban kiemeli a kicsit kopott fa burkolatot és a kék-fehér ablakkereteket és az osztott, nagy ablakokat. Figyelmesek észrevehetik a vasmacskát a ablak spalettáin, mi ott kezdtünk el igazán elérzékenyülni.

img_9563.JPG

Az Erlaufsee egyébként csodásan néz ki a havas hegyek tövében a jégbe csúszó csúszdával, a befagyott mólókkal és a végtelen fehérbe tartó kikötővel, meg a lékhorgászokkal.

picmonkey_collage-3.jpg

És ha már az ideköltözést fontolgatjuk, mutatjuk, hogy néz ki mindez nyáron, íme a csónakház:

782bd59eeed873ae_806242afc27efa17.jpg

És a tó, meg a móló:

erlaufsee_boote.jpg

Ha ismered a telek történetét, ne légy rest megírni nekünk: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Demegvenném Team/Dóri

Olvasói spotting: Vityillók aranyárban

thumb_16295346_10155025113386473_2052341196_n_1024.jpg"A Demegvenném-be szánnám ezt a fotócsokrot. A kis faházak Canterburyhez közel egy kis tengerparti vàroskaban Whitstable tengerpartján találhatók. Amíg Magyarországon egy kedves kis bányató mellett egy faházat màr 2 millió forinttól meg tudunk venni, addig itt egy beach fronti hàzikó £ 35 000- nál kezdődik (12,6 M HUF). A helyi önkormányzat rendeletènek èrtelmèben azonban, hiába van egy ilyen álomba illő házunk a parton, az èjszakai itt tartózkodás tilos (!) Mindegy is. Csodalatosak, színesek, vidámak, éppen, mint a hidegnek hitt angolok." Köszönjük ezt a csodálatos spottingot, és akkor merüljünk alá a képgalériában.

Álomházak, házálmok. Csatlakozz hozzánk, a Demegvenném blog-hoz és küldd el a te álmodat is: demegvennem@gmail.com

Fotó: Olvasónk képei

Luxus kastélyszálló lett volna, 10 éve áll a felújítás

Már első látásra gyanús volt, hogy a Gic elején álló lerobbant kastély nem az a "demegvenném" kategória, mint egy cuki parasztház, vagy egy balatoni borospince. A keresőbe beütve azonnal kiderült, hogy a most is gazos és lerobbant, mégis lenyűgöző épületnek hosszas jelenkori történelme is van, régóta húzódik a kastély rendberakásának ügye. A Wikipédia szerint "az egykori Jankovich-Bésán kastélyban korábban gyermek-gyógypedagógiai intézet működött, amelyet a megyei önkormányzat bezárt, az épületet pedig le akarta bontatni. A falubeliek egy vállalkozó bevonásával szállodát alakítottak volna ki az épületben, ám műemlékvédelmi viták miatt az épület elkészültéhez fél évtized is kevés volt". 

Az biztos, hogy a 2005-ös cikkek még lelkes "Felújítják a Bakony legszebb kastélyát" címmel futottak, akkor arról írtak, hogy az 1800-as évek elején épült egy szintes, klasszicista stílusú kastély rekonstrukcióját 600-700 millió forintból végzik el. Az az egy biztos, hogy nem végezték el, erről a most lőtt képek is tanúskodnak.

img_9396.JPG

Cseri Péter 2006-ban írt a Népszabadságba a kastély ügyéről, ez az utolsó cikk, amit találtunk. Ebből is kiderül, hogy a műemlékké nyilvánítás buktatta el elsősorban a felújítást. A Jankovich-Bésán grófi család az 1840-es évek-ben kezdte építeni a gici kastélyát, amely a XIX. század második felében nyerte el a végleges formáját. A nemesi família a második világháború végén elhagyta az országot, a kúriájuk ekkor állami tulajdonba került, amit előbb a honvédség, később a megyei önkormányzat hasznosított. A megye évtizedekig nevelőotthont működtetett a kastélyban, amelynek végül a tulajdonjogát is megszerezte. Amikor 2000-ben a megyegyűlés elhatározta a gyermekintézmény bezárását, úgy döntöttek, hogy lebontják a kastélyt. A giciek megdöbbentek a hír hallatán, s tiltakozásuknak nyomatékot adva aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd hosszas tárgyalássorozat eredményeként sikerült megmenteniük a kúriát a ledózerolástól: a megye térítésmentesen átadta a kastély tulajdonjogát a helyi önkormányzatnak.

Ők a veszprémi RÁTESZ Kft.-nek 99 évre ingyenes használatba adták a kastélyt, azzal a feltétellel, hogy legkésőbb 2009-ig egy négycsillagos kastélyszállót alakítanak ki az épületegyüttesből - luxus szállóról volt szó a közeli termálforrást is be akarták vonni. Meg is kezdődött a felújítás, aztán 2006 február elején minden előzmény nélkül érkezett egy határozat a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH) a gici önkormányzathoz, amely szerint a kulturális miniszter műemlékké nyilvánította a Jankovich-Bésán-kastélyt, a szomszédos 18 ingatlant pedig műemléki környezetnek jelölte ki. A Népszabadság cikke szerint a kerítésépítésnél kezdtek el "kekeckedni" a műemlékvédelmisek, a kft. leállította a munkálatokat. "Fröhlich Ferenc - a kft. tulajdonosa - azt mondja: nem érdemes folytatni az építkezést, mert az örökségvédelmi hivatal a későbbiekben is keresztbe fog tenni a kastélyfelújításnak". Innentől jön egy kis összeesküvéselmélet, amibe most mi nem mennénk bele megfelelő mennyiségű információ hiányában - Kinek és miért állt érdekében a műemlékké nyilvánítás? Van-e köze a család leszármazottjának, Jankovich-Bésán Dénesnek, a KÖH dokumentációs igazgatójának a döntéshez, aki mindezt visszautasítja?

Az igazság odaát van, egy biztos, a gici kastély omladozik. Aki tud valamit róla, írja meg!

Ha hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném / Dóri

 

Az ország legdrágább paradicsoma

thumb_img_7301_1024.jpgAz ország szerintem legdrágább paradicsomát a XII. kerületben termeli valaki. A teleken ugyan néha látni eladó táblát, de évek óta hobbikertészkedés folyik rajta, ráadásul nehezített pályán, lejtős telken, aminek agyagos a földje, zöldségtermesztésre tehát nem a legjobb választás. Az első melegebb napsugarak érkezésekor a kisgazda kint terem, mondjuk én sohasem találkoztam vele, és berúgja a mintagazdaság motorját. Bevallom, nem láttam még ilyen szépen kötözött és ápolt paradicsomtöveket, mint ezen a telken, aminek az árát, ismerve a helyi viszonyokat, 100-120 millióra saccolom. Maradjunk annyiban, zöldségeket termelni egy ilyen értékes földön, nos, azt hiszem, ez az igazi luxus. Lelki szemeimmel látom is, ahogy a magról ültetés a tejfölös dobozokban hamarosan kezdetét veszi, szezonja van, kérem szépen.thumb_img_7250_1024.jpg

Ha ismered a telek történetét, ne légy rest megírni nekünk: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Demegvenném Team/Otthon édes

 

Olvasóink írják a kissvábhegyi tévés lakótelepről

Egy korábbi posztunkra meglehetősen sok olvasói levél érkezett, melyben összeadtátok a tudást, mit lehet tudni Kissvábhegy tévés lakótelepéről. Most az olvasói levelekből szemezgetünk. Köszönjük nektek az aktivitást.kissv.jpg"A körházakat a 70-es évek elején Gácsi Sándor rádiós találta ki, megalapította a Mikrofon lakásépítő szövetkezetet. Házépítésbe kezdett sok álommal aminek az akkori technikai szinten a kivitelezéssel mérhetetlenül sok problémája volt. Ebből adódóan a három házon kívül a többi nem is épült meg. Mi szerencsések voltunk mert az első házba tudtunk lakást vásárolni szerkezetkészen. Sok munkával és utánajárással tudtuk befejezni, az az lajhatóvá tenni, de akkor a jó anyag és jó mester hiányzott. A mai állapot már az új lakók új anyagok használatával került kialakításra. Mindenesetre, mi 12 évig laktunk ott, mindenki barát volt a telepen, a gyerekek együtt nőttek fel a kertben és a tetőteraszon. A mai napig sok családdal összejárunk, az ott egy igazi közösség volt. Neveket nem írok, de tele ismert emberekkel." Ilusdsc_1370.JPG"A kintről mutatós kör alakzat belül sok hátránnyal jár mert nehéz berendezni. Én speciel tudok eladó lakást ott ha valakit érdekel. Minden lakás sztenderd 100 négyzetméter. Állapottol és kilatastól függöen 800e-1m/négyzetméter." Ákos

"Attól voltak tv-s házak, hogy az építkezést az MTV szakszervezete kezdeményezte a dolgozóinak (apa, Peták István az Ablak főszerkesztője volt) és a szakszervezet külön kölcsönkeretet adott, (azt hiszem az OTP mellett), amit évtizedekig fizettünk vissza. Szóval nem szolgálati bérlemények voltak, hanem az MTV szakszervezete szervezte és kölcsönnel segítette a dolgozóinak a lakásszerzést. ablak.jpgApám az építkezésen is dolgozott a munkája után: darut kezelt, rakodott, kórházba is került miatta, úgyhogy én sokáig (6 éves voltam) utáltam a házat. Az ott lakás meghatározó élménye volt, hogy pont a TV-s szervezésből adódóan elég hasonló gondolkodású emberek laktak ott, ezért konstruktív szellemben zajlott a lakógyülés, a karbantartás stb. Kialakult a szomszédokkal egyfajta komuna-jelleg: közös mosógépet vettünk az emeleti szomszédokkal a lépcsőházban közösen mosókonyhává átalakított szemétledobóba. Ez utóbbi felesleges luxus volt, plusz primitíven volt megoldva és a bűz is feljött volna, úgyhogy hamar átalakították a lakók hasznosabb térré, amire azért is szükség volt, mert a köralakú 100 nm-es házban a tárolás kérdése nem volt megoldott.ai.jpgMai értelemben kétemberes lakások voltak ezek nagy nappalival, egy szobával, a sok üvegfelület miatt kevés fallal, ahova bármit rakni lehetett volna. Mindeközben legtöbb helyen többgyerekes családok lakták. Sőt mi például kiadtunk egy szobát a Kultúr Kapcsolatok Intézetének: ezért rendszeresen külföldiek laktak nálunk. Utólag elképzethetetlen, hogyan osztoztunk mi négyen a 100 m2-en, meg ők a kb. 3 négyzetméteres fürdőszobán. Mindehhez az öcsém állatetológusnak készült és volt, hogy 40 különféle állat lakott velünk, én pedig zongoráztam, pianinón. Az osztálytásraim sokszor nálunk aludtak, a földön, mert persze plusz ágynak nem volt hely, de menő volt a padlófűtés, és döbbenettel konstatálták, hogy éjfélkor átjött a szomszéd, csak beköszönt a nagyszobába, a bejárati ajtó nem volt bezárva, majd közölte, "Csak tojásért jöttem!"  és egyenesen a hütőhöz ment, hogy kivegye.bubsvab.jpg

A közeli természetvédelmi területen főleg az öcsém és a telep gyerekei mozogtak. Az onnan hozott menyétkoponya-kifőzésének szaga azért már kisebb felháborodást keltett a házban. Nekünk nem volt kocsink, ezért minden bevásárlást gyalog felhordani nem volt vicces (az Orbán téren volt a legközelebbi buszmegálló, vagy a 39-es végállomása, ahol gyakran Bilicsi Tivadar várakozott, de onnan rengeteg lépcsőt kellett még megmászni, a teljes Csaba lépcsőt, amin mindennap iskolába jártunk gyalog a Városmajor utcáig. Nem örültem amikor megkértek, hogy szaladjak le a boltba, szegény anyám nem tudom, hogy vásárolt be nap mint nap. De azért nagyon élveztük a lakás luxus vonásait: a nagy ablakokat, s hogy a tüzijátékot az erkélyről lehetett nézni. dsc_1369.JPGBy the way szerintem a padlófűtés a mi lakásunkban még most is az, amit az építkezéskor leraktak. Az erkélyek eredeti üvegezése az a narancssárga drótüveg, ami még néhány helyen látszik, de sokan kicseréltük, mert zavarta a kilátást a szobában ülőhelyzetből. Még több család ott lakik az eredeti "telepesek" közül.. Később a természetvédelmi területen apám szervezte meg a közös szemétgyűjtést az ottani kutyasétáltatók körében: a kutyasétáltatók köre igazi közösséggé vált napjainkig: karácsonykor is találkoztak a hegyen és otthonról hozott étellel ünnepeltek." Eleonóra

Ha hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

(Az Antal Imrét ábrázoló kép hangulatfokozó fotó, nincs tudomásunk róla, hogy "Imruska" ott lakott volna.)

Fotó: Demegvenném Team, Fortepan

 

Mézédes méhes

thumb_img_4112_1024.jpgEgy érdekes építmény a mai posztunk témája, nem lakóház, hanem egy gyógyító kunyhó, egy kis mézeskalácsház. A farmon, ahol fotóztam (Vadvirág Méhes és Füveskert a Vendvidéken) a gazdákon kívül negyven méhcsalád él. Ma ők jelentik a tulajdonosok számára a fő bevételi forrást. De nem kizárólag mézet állítanak elő, nemrég apiterápiás tevékenységbe fogtak. A kifejezés az apis (méh) és a terápia (gyógyítás) szó összevonásából keletkezett. Apiterápia alatt a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználását értjük. Erre példa a Gyógyító méhesház, ami hasonlatos egy kisebb szaunához és szerintem elképesztően cuki.thumb_img_4117_1024.jpgBefekszel az ágyakra és élvezed a méhkaptárlevegő gyógyító hatását, mert, hogy van neki. A légzőrendszer betegségeire jó, az immunrendszer erősítésére, illetve az allergia kezelésére is hatásos. A méhek szorgos munkája, így a gyógyítása is a szürke kaptárakban zajlik, ezek fölé épültek bent az ágyak. A méhek nem jutnak a beltérbe, és mi sem zavarjuk a munkájukat, mégis testközelben vannak, halljuk őket, tehát a megoldás kíméletes a méhcsaládokkal.thumb_img_4123_1024.jpgS, hogy miért jómindez? Egyrészt koncentrált méz illat van odabent, másrészt  a méhcsaládok biorezonanciája és a szárnyuk álltal keltett mikrorezgések megsokszorozzák a gyógyító hatást. Az emberek el is alszanak ebben az egy órában, meditatív állapotba kerülnek és jó azért is, mert a méhek zümmögésének frekvenciája az agyban alfa agyhullámokat indukál. Egy órányi heverészés egy üveg méz ára körülbelül, egyszer biztosan kipróbálom.thumb_img_4124_1024.jpgHa csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

 

 

Autós spotting: a virágablakos ház

thumb_img_6832_1024.jpgA Gábor Áron út legelején van egy átkozott kereszteződés, ahol a zöld jelzésen 3 autó fér át, így a torlódó sorban van lehetőség a nézelődésre. Figyelmemet ilyenkor a Gábor Áron 1/a-b köti le. Tetszenek a zsalugáteres ablakok, erkélyek, de akad itt más néznivaló is, méghozzá a virágablakok. Sarokablakok ezek, amelyek ideális körülményeket, azaz állandó benapozottságot biztosítanak a növények számára (lásd a lenti képen). Örömmel láttam, hogy a jelentleg itt lakók rendeltetésszerűen használják ezt az építészeti sajátosságot, a két alsóbb ablakban gyönyörű növények pompáznak. A ház, amelyben az ilyen apróságokra is adtak 1940-ben épült Fried Miksa tervei alapján.thumb_img_6840_1024.jpg

Ha ismered a ház történetét, ne légy rest megírni nekünk: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

A kerekerdő szélén - Állítólag a tévéseknek építették egykor a svábhegyi lakóparkot

Ha felcaplat az ember a Csaba utca lépcsőin, fel, a Kis-Svábhegy tetejére, az Álom utca és a Kissvábhegyi út metszéspontjánál egy furcsa lakótelepet talál, kör alakú házakkal, kicsit steril parkrészekkel, csodás panorámával, csenddel, és valószínűleg lakótelephez mérten a legmagasabb négyzetméterárakkal ( sajnos az itteniek költözni nem nagyon akarnak, hirdetést legalábbis nem találtunk). 

dsc_1370.JPG

Karácsony van, ilyenkor az embernek van ideje kutakodni, mi két óra után adtuk fel, pedig kell, hogy legyen valami magyarázat arra, hogy az ismeretségi körben felbukkant a "tévéházak" kifejezés, egy teória szerint a köztévé dolgozóinak húzták fel egykor ezeket a házakat. A lakótelep minden estre valóban kissé falanszteres, simán lehetne Lost díszlet, igaz, télen jártunk ott, az utcák, az erkélyek és a járdák is üresek voltak - de van közös gyerek-trambulin, eszméletlen budai panorámával, ha az ember/gyerek magasra ugrik. 

dsc_1369.JPG

Igen, jól látjátok, a házak teteje lapos, és bizony ki lehet oda menni, valószínűleg napozni, vagy kávézni. Az utca végében pedig kezdődik az erdő és 2 perc séta a kedvenc tisztásom, ahonnan a hullócsillagokat szoktuk nézni.

screen_shot_2016-12-26_at_15_30_31.png

Itt pedig a panoráma, körülbelül ezt látni a kertből, a lakásokból nyilván többet:

dsc_1368.JPG

Tud valaki többet a házak történetéről? Írjátok meg! 

Cím: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Dóri

A Downton abbey-ház

thumb_img_6802_1024.jpgXII. kerületi ez az angolszász stílusú épület, amit magamban csak a Downton abbey-háznak hívok. Mindig megcsodálom, de mivel nehezen fényképezhető, eddig nem is vettem a fáradtságot, hogy lefotózzam. Magasan van, hegyoldalban áll, fényképészetileg nincs rajta jó fogás. A zúzmarás tájban megpillantva azonban megálltam, vészvillogó ki, és tettem egy kísérletet, igaz, csak telefonnal. A zoomolásnál kicsit szétesett a kép, de a varázsa azért átjön. Az Edvi Illés út csodaépületéhez szépen gondozott, lépcsőzetes angol kert tartozik. Kicsit utána nézve az ingatlannak kiderült, hogy 2003-ban épült és eladó sorban van. 200 nm, 2 garázs, 3 szint, 6 szoba, sok kandalló, 109 millió. Demegvenném!thumb_img_6805_1024.jpg

Ha ismered a ház történetét, ne légy rest megírni nekünk: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes