Álmomban már láttalak - házak, amelyek tetszenek nekünk

Demegvenném

Demegvette, majd elszürkítette

2017. szeptember 29. - Otthon édes

thumb_img_4312_1024.jpgErdei kutyasétáim alkalmával évek óta van két ház, amit figyelek, mert egymással szemben állnak és mindkettő eladó. Vártam, mikor történik egyikkel vagy a másikkal tulajdonoscsere. Nos, az egyiknél megvolt. A koszosbarna alig 30 m2-es szigeteletlen faház gazdát váltott. 20, mondom húszmillió körüli összegért azzal együtt, hogy osztatlan közös tulajdon (!) Amikor először megláttam a kültéri munkálatokat, megijedtem a ház színétől. Szürke, esős nap volt, a szürke akkor sokkolóan hatott, de azért az ősz határozottan jól áll a kunyhónak. Egyébként nem tudtam nem észrevenni, hogy a vele szemben lévő ház (lásd a lenti képen) színét sikerült utánozni, ugyanis az a bizonyos másik eladó, ami úgy tudom, még mindig keresi új tulajdonosát, nos, ugyan ezekben a színekben pompázik.thumb_img_4335_1024.jpgMondom is az uramnak, ezt tuti megvették személyzeti szállásnak, ezért az egység, így legalább érthető lenne az azonosság, de nem ez a helyzet. Sötétszürke-piros, még ízlelgetem a dolgot, de inkább nekem a "denemvenném meg" kategória. Nektek mi a véleményetek? Egyébként pedig irány az őszi erdő, mert csodaszép!thumb_img_4317_1024.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Demegvenném Team/Otthon édes

Óda a bazalt-fehérhez

Gyorsan lépjünk túl a vége a nyárnak vernyogáson és induljunk hosszú kellemes sétákra a Balatonnál. Mondjuk Badacsonyban. Mert ilyenkor 100 helyett csak 50 kirándulóval találkozni a Kék túra ezen szakaszán, és mert nem csak könnyebben venni a levegőt, mint augusztus utolsó heteiben, de már vörös, sötétlila, narancssárga bogyókkal vannak tele a bokrok, lehet gesztenyét szedni, viszont még alig sárgulnak a levelek - persze majd az is szép lesz.

Aki Badacsony-bolond, az egy idő után elkezd bazalt-bolond is lenni. "Nézd azt a bazalt-falat, nézd azokat az orgonákat!" - kiált fel út közben. Aztán a türelmesebbek szakrális bazalt rakásokat építenek, a szerencsésebbek meg, hát bazalt falakat és házakat, mondjuk a bazalthegy tetejére. Hozzá fehér falakat választanak, tarka cseréptetőt, meg fa ablakkereteket. Aztán onnan néznek szerteszét, mondjuk a szüretre, mert az javában tart ilyenkor.

img_2764.JPG

Mi a Rózsakő felé vettük az irányt, mert a - szintén bazalt - Bukdosók lépcsőjét nem akartuk megmászni, meg egyébként is a szép házakhoz ez az utca vezet. Nem vagyunk a hegy tetején, inkább az oldalában, de a kilátás innen is lenyűgöző. Sok házban az a trükk, hogy egyáltalán nem régiek, mégis időtlenül vannak megépítve - szerencsére a tulajdonosok is illeszkedtek a táj építészetéhez.

És akkor egy kis badacsonyi zen:

img_2735_1.JPG

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Dóri / Demegvenném

Olvasói spotting - Ki mit tud?

Egy Amerikában élő kedves olvasónk spottingja, melyet balassagyarmati sétája alkalmával lőtt. Ezen neki is megakadt a szeme. Az angyalos házról, mint írja, semmit nem tud, csak gondolta, jelenti a blognak, és milyen jól tette. Ki mit tud a házról, adjuk össze a tudást kommentben!
20257489_1789656217717203_1523069484_o.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Olvasói spotting

A némafilmszínésznő villája

thumb_img_1976_1024.jpgA ház sem rossz, ahová nemrégiben vendégségbe voltam hivatalos, mégis a kerítés keltette fel először a figyelmemet. thumb_img_1969_1024.jpgÓmátyásföldön járunk, a gazdagok és szépek századelős villanegyedében. Csoda-e, hogy a némafilmszínésznő is itt emelte házát, hogy a forgatás fáradalmait legyen hol kipihennie?thumb_img_1971_1024.jpgA házra ráférne egy kis renoválás, de a klasszikus modell működik benne, felosztották és jelenleg több család lakja. Gondolom elég mindenkinek a saját lakrészének korszerűsítése.thumb_img_1975_1024.jpgA házban jól megfér a századelős villa a szecessziós kerítéssel és a sárga keramittal. Megtépázott szépségében is csodás. Kívánunk egy mielőbbi nagygenerált!thumb_img_1973_1024.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

A szecesszió háza Budapesten

thumb_img_1982_1024.jpgKlasszikus. Megyek autóval, meglátom, felfogom, amit látok, majd visszatolatok. Ez a csoda Ómátyásföldön fogadott, ami a századfordulós arisztokrácia, illetve a gazdag pesti polgári családok közkedvelt nyaralóhelyének számított. A villát Dozzi József szalámigyáros építtette családja számára, méghozzá, nyári laknak 1905-ben. Száz évvel később értő kezek vették meg, mert a villa egy hosszadalmas és nagyon alapos felújításon ment keresztül, a képen látható végeredménnyel.

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

Csak egy kis présház

thumb_img_1603_1024.jpgCsak egy kis présház, de gyakran nem is kell ennél több vagy nagyobb. Lajoskomárom (Fejér megye) pincesorán vagyunk, ahol rengeteg takaros felújított pinceházat láttunk.thumb_img_1606_1024.jpg A sort ez a kis épület nyitja. Egyszerűsége, zsalui, ajtaja, rajta a bájos vasalatokkal, a szív alakú kulcslyukkal egyből a Demegvenném kategóriába emelte az épületet a mögötte meghúzódó szőlővel együtt.thumb_img_1607_1024.jpgUgyan nem tokaji hírű borvidék, de nem mindig a bejáratott vidékekn kell megváltani a világot. Egy kis saját bor termesztésére Lajoskomárom tökéletes helyszín.thumb_img_1605_1024.jpg

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Demegvenném team/Otthon édes

Olvasó spotting: ahol lassítani kell Földváron

foldvar4.jpgCsilla fut és ilyenkor a mobilja is vele van. A mi szempontunkból ez remek, mert rendes Demegvenném blog olvasóként le is fotózza, ami neki tetszik. foldvar1.jpgEzt a villát Balatonföldváron lőtte a Platánsoron. Itt mindig lassít is egy kicsit, ami nem tesz jót a rekorddöntési kísérletének, de legalább pár pillanattal hosszabban szemrevételezheti ezt a házat. foldvar3.jpgFejben már megvette és virtuális tulajdonosi minőségében nem veheti el tőle senki. Nos, ki tud közelebbit az ingatlanról? Ide az infókkal. (demegvennem@gmail.com)foldvar2.jpgOlvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotó: Olvasónk mobilos archívumából

Az "Eszter hagyatéka" villa / 1. fejezet

screen_shot_2017-04-14_at_12_44_13.png

Tavasszal (sem) lehet betelni a Balatonnal, most éppen az illatos, gyümölcsfás, orgonás, rügyező szőlősoros Balatonnal, ami ilyenkor áprilisban még "csak a miénk". Hétköznap délután a Badacsony oldalában lehet is garázdálkodni régi villák után kutatva, igaz, ebben az utcában még soha nem jártam, most sem magamtól találtam ide. Panorámát nézni jöttünk, régi házakat és az Eszter hagyatéka villát, ami szerényen bújik meg a hegyoldalban. Szinte titkosan, de azért annyira nem titkosan, hogy ne lehessen megtalálni mondjuk geochachingelés közben. Az Északipart Magazin is írt a házról, de a tudásunk homályos róla, a neten nem találni semmit. Badacsonyban annyit tudtunk meg, hogy Sebes-villa néven emlegetik, jelenleg magánkézben van. Az Eszter hagyatékát egy hónapon át forgatták itt, majd további heteket szántak az eredeti állapotok visszarendezésére. Kaptunk pár fülest, így bár a ház történelme most megáll itt, reméljük, hamarosan tudjuk folytatni. 

img_0833.JPG

Fent a ház most, élőben, lent pedig a film képkockáin, mikor először meglátjuk.

screen_shot_2017-04-14_at_12_46_36.png

Az erkély, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra a szőlősorokra...

img_0777.JPG

És ami a filmben így nézett ki:

screen_shot_2017-04-14_at_12_47_20.png

Eszter áll a balkonon:

screen_shot_2017-04-14_at_12_44_44.png

A ház bájosan romos állapotban van, de az íves ablakok, a boltíves erkély, a fehérre meszelt ablak-beugrók, a téglafalak, a hatalmas fenyő és a falakon futó növényzet mind-mind hozzárul ahhoz, hogy első látásra beleszeressen az ember.

img_0783.JPG

Ja, és ezt látni innen:

img_0781.JPG

Láttátok a filmet? Ha nem, ideje megnézni, még letölteni sem kell. 

Fotó: Demegvenném Team/Dóri, találat és idegenvezetés, Tóth Ádám

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

 

 

Kanári álomviskó semmittevésre

Burjánzó növények, kiirthatatlan menta bokrok, fáról eső mangó-életveszély, aloe vera, avokádó, két oldalt sziklák, a völgy végében a tenger, fent pedig a kék ég. Ilyen La Gomera, közelebbről Valle Gran Rey ilyenkor márciusban, ha szerencsénk van, és az elmúlt hónapokban volt eső. Pár napja tört be a nyári hőség, most a legzöldebb minden, innen megyünk bele az egyre melegebb és szikkadtabb időszakba, amikor már tényleg csak árnyékban lehet kibírni és normál ember napközben nem merészkedik ki az egyébként csodás teraszokra. Igen, itt érkezünk meg ahhoz, hogy kellene egy ház La Gomerán is, csapott tetejű, teraszos, olyan, mint itt az összes. Ami fölé nagy lepleket feszítenénk, mentás Arehucast kortyolgatnánk, és úgy alapvetően, teljes békességben néznénk ki a fejünkből, ahogy itt a legtöbben teszik. 

img_0372.JPG

A Kanári-szigeteken, főleg a hegyi falukban jellemzőek a fehérre meszelt házak, a színes ajtó- és ablakkeretek, és a kövekkel "teleszórt" falak, amik különösen bájossá teszik az épületeket. 

img_0376.JPG

img_0377.JPG

img_0378.JPG

Fura formájú tetőteraszok, fedés nélkül

Mi részünkről ezt a majdnem tengerparti kis házat néztük ki, ami már lejjebb van, a völgy torkolatánál, 2 percre a strandtól, 2 percre a piactól, a hegy tövében. 

img_0374.JPG

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Demegvenném Team/Dóri