Álmomban már láttalak - házak, amelyek tetszenek nekünk

Demegvenném

Demegvenném

Jókai-villa, Balatonfüred

2016. szeptember 30. - Otthon édes

thumb_img_3558_1024.jpgHa Balatonfüreden járok, kihagyhatatlan a Jókai-villa meglátogatása, még akkor is, ha zárva van, ahogy azt valamelyik szeptemberi hétfőn találtam. Persze kívülről is szép, de miért, illetve mit érdemes tudni róla? Összeszedtem röviden. Jókai a telket 1867-ben, az Osztrák–Magyar Monarchia megalakulásának évében orvos sógora rábeszélésére vásárolta. Az egészségügyi problémákkal küzdő író három éven belül a saját maga tervezte villa lakosa lett, amelyet az akkori fürdőtelep legjelentősebb magánépületeként jegyeztek. A kora eklektikus stílusban emelkedett házban tágas előcsarnok, veranda, szalon, hálószobák, télikert, konyha és étkező van.thumb_img_3562_1024.jpg Az építkezés remek ötletnek bizonyult, a tó szépsége, a levegő, a savanyúvíz jó hatással volt Jókai egészségére, a harmonikus környezet tökéletes kulisszát biztosított az alkotáshoz és az egyébként nagyszámú hobbijának gyakorlásához. Belépéskor kis előkerten vezet az út a villába, ahol Jókai saját maga gondozta a növényzetet, oltotta messzi földről érkező rózsáit. Az író komoly gyakorlati és elméleti kertészeti ismereteket szerzett. Természettudományos érdeklődését jelzi a verandán álló távcső, ami előtt gyakran időzött az éjszakai eget kémlelve, de a sétány, az érkező hajók, illetve a kikötő társasélete is erősen lekötötte a figyelmét.thumb_img_3557_1024.jpg

Ebbe az inspiratív környezetbe érkezett meg közel húsz éven át minden tavasszal Jókai családjával, állatseregletével, újfundlandi kutyáival, madaraival, szarkájával, hogy aztán a csípős hidegek hazaszólítsák pesti otthonába és svábhegyi rezidenciájába, Budára. Mi mást fűzhetnénk hozzá, ha nem azt, hogy: demegvennénk!

Álomházak, házálmok. Csatlakozz hozzánk, a Demegvenném blog-hoz és küldd el a te álmodat is: demegvennem@gmail.com. 

Fotó: Demegvenném Team/Otthon édes

A bejegyzés trackback címe:

https://demegvennem.blog.hu/api/trackback/id/tr5611755161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása