Álmomban már láttalak - házak, amelyek tetszenek nekünk

Demegvenném

Demegvenném

Sváb mesefalu, amit most megismer az ország

2016. október 20. - budavaridora

Nemrég az ország legszebb fekvésű falvai között a harmadik helyen végzett Feked - ne hibáztassa magát, aki nem tudja merre van, Pécstől észak-keletre található, Baranya megyében. Lantos Gábor újságíró le is ment oda és első látásra szerelmes lett, a telefonja megtelt a takaros német stílusú házak képeivel, például ezzel:

14689824_727477490736337_1513532042_o-2.jpg

 A faluban hetven felújított sváb parasztház sorakozik, a hosszú porták kovácsoltvas kerítéssel és kapuval támaszkodnak egymáshoz. A fenti is egy ezek közül. Jellegzetes fekedi építészeti megoldás a faragásokkal ékesített és festett, magas, keskeny utcai bejárati ajtó. Egy régi házakkal foglalkozó blogbejegyzésben a következőket lehetett olvasni erről: régen a falvakban nem volt ravatalozó, és a halottakat a saját házukban búcsúztatták el. A temetés napján, amikor a halottas kocsi megérkezett, ezen az ajtón adták ki a koporsót. Ez a népszokás nem egyedülálló a világban, mert Szerb Antal is említi az Utas és Holdvilág című könyvében. A lakóépületek tulajdonosai között vannak magyarok, németek, de akad itt hongkongi, svéd, vagy vietnami gazda is.

Álomházak, házálmok. Csatlakozz hozzánk, a Demegvenném blog-hoz és küldd el a te álmodat is: demegvennem@gmail.com

A képet köszönjük Lantos Gábornak!

A bejegyzés trackback címe:

https://demegvennem.blog.hu/api/trackback/id/tr9311823671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása