Álmomban már láttalak - házak, amelyek tetszenek nekünk

Demegvenném

Demegvenném

Megint a Jókai-villáról

2018. augusztus 22. - Otthon édes

jokai_12_egykor_a_kert_tele_volt_az_iro_hires_rozsaival.JPGNyárutón kiürül a Balaton. Én ilyenkor szeretem igazán. Jókai Mórnak 25 nyár adatott meg Füreden. Korábban már írtam az író házáról, most megint tollhegyemre tűzöm.

jokai_11_olvasosarok.JPGS hogy mit lehet tudni az itt töltött nyarairól? Eötvös Károly a Balaton krónikása összefoglalta, az ő írásából szemezgetek.jokai_5_a_villat_maga_az_irofejedelem_tervezte.jpg"Jókai apjának különös hajlama volt ahhoz a betegséghez, melyet az orvosok hörghurutnak neveznek. Mikor Jókai harminchét éves volt, 1862-ben, nála is efféle betegség kezdődött. Sok jó barátja, sok nagy tisztelője ezerféle tanáccsal vette körül. A jó orvos urak azonban dögrovásra írták.jokai_6_az_iro_mindent_lato_tavcsove.jpgVolt azonban egy jó barátja s neje, Laborfalvy Róza után kedves rokona. Ez volt Huray, Balatonfüred főorvosa. Ez bízott az ő Balatonjában, Balaton vizének, napja sugarának, levegője illatának csodatévő erejében. Azt tanácsolta Jókainak: töltse nyarát Balatonfüreden, elmúlik minden veszedelme, minden nyavalyája. jokai_13_arnyekolas_korabeli_latkeppel.JPG

Úgy is lett. Jókai a Balatonhoz költözött, s azóta olyan egészséges lett, mint a makk. Valóságos csoda történt vele. Jókaiban megvan az a jó magyar természet: nem szeret más házában lakni. Pesten is háziúr volt ő örökösen. Ami azért is érdekes, mert ahány költőnk volt, amióta írni-olvasni tud a magyar, sohase tudott Pesten házat szerezni egy se. Jókai szerzett Balatonfüreden is.kepernyofoto_2018-08-22_11_10_17.pngAhol a Savanyúvízről kihajlik az út Füred falva felé, ott a templom mögött szerzett egy szélső, puszta telket. De olyan telket, aminőt a zalai ember kübörcnek nevez. Kübörc azt teszi: kőbérc. Nem volt azon a telken egy talpalatnyi termőföld sem. Ide épített egy szép villát öt-hat kisebb-nagyobb szobával, emelettel és kerttel.jokai_2_a_hengerelt_falakon_a_zenelo_festmeny_is_megfigyelheto.jpgA kertnek való földet virágcserépben kellett tartani, máskülönben megette a kavics. A villát egy dűlőút választotta el a víz partjától. Itt a parton is megszerezte nyaralótelkének folytatását. Itt termesztett aztán gondosan szúnyogot, szőlőt, nádat és gyümölcsöt.jokai_18_a_kerteszkedes_belteren_is_zajlott.JPGItt lakott nyaranta vagy húsz éven át. Boldogult neje nagy gazdasszony volt, a színművészet múzsáit ritkán fogadta ekkor már, ehelyett nagy gondot fordított a konyhára és éléskamrára és a téli főzelékek, aszalékok és befőttek elkészítésére.jokai_15_csendelet_kugkloffal_es_porcelannal_bekebeli_hangulat.JPGNéha minden szoba, szék, asztal, pamlag úgy tele volt mindenféle konyhai és éléstári készséggel, valamint Jókai szobája is papirossal, levéllel, kézirattal, újsággal és könyvvel, hogy ha odamentünk, alig tudtuk a kalapunkat hova tenni. De meleg szívet, jó szót mindenki talált.jokai_16_a_jo_konyha_titka_a_megfelelo_eszkozpark.JPGItt készült Az aranyember. Jókai csak a téli Balatont vonta be költészetének aranyos sugarával. Azt a Balatont, amelyet soha nem látott.  Mégis írt róla Az aranyemberben.

 Kérdeztem Jókait, látta-e már a rianást?

– Nem láttam én.

– Hallottad-e hangját?

– Nem hallottam én.

– Hát hogy jutott eszedbe leírni Az aranyemberben?

– Huray beszélt róla egyszer-másszor.jokai_8_a_szalon_ma_is_szalonkepes.JPGIlyen a költő. Ilyen Jókainál a teremtő lélek. Nem azt írja le, amit lát, hall, érint, tapasztal, megfigyel. Ezt minden ember tudja. Ezt még a tudós is tudja. Ezt még a szakértő Balatoni Bizottság is tudja. A költő egészen mást ír le.jokai_7_laborfalvy_ruhat_is_tervezett_korabban_a_felleporuhait_is_o_almodta_meg.jpgHall vagy lát valamit. Látása, hallása hangulatot szül lelkében. A hangulat és érzés egy pillanatig még néptelen és alaktalan, mint az egeknek kéksége. Majd élettel, alakokkal, mozgással lesz tele, mint ahogy az ég megtelik nappal, holddal, csillaggal, sugarakkal, fellegekkel. A teremtő lélek népesíti be az eget, az érzést és a hangulatot.jokai_4_a_kis_roza_szobaja_akibol_kesobb_feszty_arpadne_lett.JPG Megfogamzik aztán eszméje, melynek szolgálatába állanak a tünemények. S amint az eszmének szóban, hangban, színben megtalálja igaz alakját, s elénk állítja mint élőt, küzdőt, viharzót, győzőt vagy legyőzöttet: előáll a költemény, a zene, a festmény."jokai_10_laborfalvy_napi_otszor_tett_etelt_az_ura_ele.JPG

 Eötvös Károly írása teljes terjedelmében itt olvasható. A villa látogatható, keressétek fel alkalom adtán.

Olvasói spottingok, tippek, kérdések: demegvennem@gmail.com. Ha csak hasonló írásokat olvasgatnál, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Fotók: Demegvenném/Otthon édes

A bejegyzés trackback címe:

https://demegvennem.blog.hu/api/trackback/id/tr5414194577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása